Filmvinteren 2011; en norsk Driller Killer, Elsa Lystad og Hege Schøyen på engelsk og gjensyn med Jarle Klepp

2011 blir et rekordår for norsk film; 33 filmer er klare for premiere, men det varsles at det kan bli opp mot 40 norske premierer – noe som er langt fler enn noen gang tidligere. Som vi har sett de siste årene er det i all hovedsak sjangerfilm som står på plakaten. Mange komedier som Kong Curling, Hjelp, vi er russ, Amors Baller osv. og selvfølgelig flere skrekkfilmer som virkelig har blitt «vår greie». De mest spennende prosjektene vil jeg helt klart si er Joachim Triers Oslo 31. August, Pål Sletaunes thriller Babycall med skandinavias nye stjernskudd Noomi Rapace i en av hovedrollene, Jens Liens filmatisering av Nicolai Frobenius’ bok Teori og praksis og storsatsningen Kon-tiki laget av gutta bak Max Manus.

Det er vanskelig å si mye om filmene før man ser en trailer og det er ikke mange av 2011-premierene som enda har sluppet en trailer, men jeg har tatt en titt på de få som har;

Tomme Tønner 2 – Det brune gullet (premiere 7. januar)

Jeg har dessverre ikke sett den første Tomme tønner-filmen, men jeg har forstått det som at den er rimelig vellykket i forhold til det den prøver på. Heite damer, barske menn, god action og god humor – altså underholdning for alle penga. Samtidig er det også en grunn til at denne ikke sto høyest på prioriteringslisten min januar i år, den virker jo ikke særlig interessant eller nyskapende. Utefra denne traileren så ser jo oppfølgeren veldig lik ut og jeg vil tro den holder samme standard som den første og den vil nok gå godt på kino da den første filmen har fått seg en slags fan-skare. Tviler dog på at jeg går og ser den… men får jeg tilbudet skal jeg ikke gjøre meg vrang 😉

Mørke sjeler (premiere 14. januar)

Norge har i løpet av 2000-tallet utviklet seg til å bli en solid «leverandør» av skrekkfilmer. De har blitt omfavnet av norske ungdommer og flere av filmene har fått oppmerksomhet i kult-miljøer utenlands. Mørke sjeler ser virkelig ut som om den retter seg mer mot det siste – et internasjonalt skrekkfilmpublikum. Den har i løpet av 2010 blitt vist på en rekke skrekkfilm-festivaler og fått gode omtaler og rasket med seg noen priser. Og jeg må si traileren ser svært spennende ut! Den virker i norsk sammenheng orginal, samtidig som den mesker seg i den internasjonale skrekkfilm-historien og presenterer en norsk Driller Killer. Filmen virker å ha en lavbudsjetts-estetikk som er svært kjærkommen i et norsk miljø hvor reklamefilmestetikken regjerer uansett film og sjanger. Den upolerte estetikken gjør filmen mer rå og nær – noe som også gjør skuespillerprestajonene mer vesentlig. Skuespillet ser bra ut i traileren og håper ikke det er noe som vil ødelegge denne filmen – som med så mange andre norske filmer. Bildene i traileren ser til tider ut som en amerikansk 70-talls-film, noe som gir en deilig stemning. Samtidig virker filmen svært ekspressiv og estetisk i elementene med denne oljen. Med andre ord så synes jeg estetikken i de forskjellige delene i traileren krasjer litt med hverandre, men satser på at det føles mer enhetlig i filmen. Uansett gleder jeg meg veldig til denne! Og for en fantastisk plakat;

Wide blue Yonder – begravelse til besvær (Premiere 14. januar)

Vi har vel aldri tidligere lykkes med engelsktalende filmer med norske skuesspillere og dette virker i tillegg som en særdeles merkelig suppe! Det er en co-produksjon med Storbritannia og britiske Robert Young har regien. I tillegg til et ensemble av norske (utdaterte?) skuespillere står «stjernene» Brian Cox og Lauren Bacall på rollelisten. Filmen virker å være en farse-aktig svart komedie og kler på den måten teater- og revy-skuespillerne Hege Schøyen, Kåre Conradi og Elsa Lystad. Bortsett fra et fantastisk åpningsbilde med nydelig musikk som bringer assosiasjoner til David Lynch og Twin Peaks så gir ikke denne traileren noe godt inntrykk. Det ser rett og slett ut som platt fjas og mas…

Jeg reiser alene (11. februar)

Jeg reiser alene er en ny film om Jarle Klepp som vi først ble kjent med på lerretet i Mannen som elsket Yngve. Stian Kristiansen er fortsatt bak spakene og Rolf Kristian Larsen spiller denne gang en Jarle mer på sin egen alder. Filmen er satt mange år etter Mannen som elsket yngve og omhandler Jarles møte med en datter han ikke visste han hadde. Jeg har ikke lest noen av Tore Renbergs bøker om Jarle Klepp, men jeg likte den forrige filmen veldig godt. Filmen hadde en herlig og positiv energi, engasjerende karakterer, gode skuespillere og mestret og kombinere drama og humor på veldig bra vis. Jeg er dog skeptisk til om de klarer å følge opp suksessen i denne nye filmen. Traileren ser helt ok ut , men det lukter klisjeer og opptrampede stier lang vei. Den ser ikke ut til å innebefatte samme orginalitet som forrige film og der den var et et friskt pust virker denne mer som en halvdårlig ånde vi har luktet en gang for mye…

Det er god variasjon i disse fire filmene, men den eneste jeg virkelig er spent på er Mørke sjeler! Men den viktigste datoen å holde av i vinter er 11. mars – da er det premiere på Sletaunes Babycall. Men før det må alle huske å se Kongen av Bastøy som har premiere 17. desember og som sannsynligvis vil stå igjen som beste norske film i 2010!