Cafe X på Cinemateket!

Anbefaler alle å ta turen til Cinemateket i Oslo lørdag kl 15! Da viser de den norske stumfilmen Cafe X fra 1928! Jeg har ikke sett den selv, men jeg har lenge ønsket å få den muligheten (Og nå vet jeg ikke om jeg kan på lørdag – dødskjipt). Denne filmen er unik i norsk stumfilm-sammenheng og foregår i kriminelle miljøer i Oslos underverden. Her et utdrag fra hva Kjell Runar Jenssen skriver i boka «100 norske filmer du må se»:

«Denne smuglerhistorien fra Oslos underverden er et sjeldent innslag i den norske stumfilmen og viser sider ved byen som i dag stort sett har gått i glemmeboken. Ikke bare er det unike bilder av Vika før rådhuset og Aker brygge gjorde bydelen fasjonabel, men selve handlingen finner sted i et miljø som er lite påaktet i  norsk film. Det var her, i disse trange smugene og på de loslitte kneipene, at mennesker som Arthur Omre følte seg hjemme. Det var også til smuglerkongen Omre at Walter Fürst (Filmens regissør, mannen bak bl.a Unge Viljer) gikk for å få råd om filmen, og Omre stilte velvillig båten sin, «sjøfuglen», til filmteamets rådighet. Lite ante Fürst at Omre utstyrte båten med kameraer av papp og illuderte filminnspilling på sine smuglertokter mellom opptakene. (…) I en periode i norsk film da bonderomantikken stod i høysete, er den urbane settingen i Cafe X forfriskende annerledes. (…) Her får vi et nyansert bilde av byen, der mørket finnes, men slett ikke har noen dominerende plass. Livet i slummen er preget av kriminalitet og alkohol, men de aller fleste er gode mennesker som har havnet der av en grunn. Implisitt i dette ser vi hos Fürst en utstrakt kritikk av de store sosiale forskjellene han opplevde i sin samtid»

Jeg har som sagt ikke sett filmen, så jeg kan ikke si noe om dens kvalitet. Men jeg synes uansett den virker veldig interessant både filmhistorisk og byhistorisk. En unik sjanse til å se kanskje den mest realistiske skildringen av livet i Oslos slum og underverden på 1920-tallet! Jeg skal prøve å rekke det, men hvis ikke håper jeg andre benytter seg av anledningen!

https://www.nfi.no/cinemateket/_kalender/vis.html?id=4602