5 fantastiske enkeltscener i norsk film!

Middagsscenen i Lasse & Geir

En av verdens beste middagsscener! Scenen kunne like gjerne stått alene som en kortfilm, der den oppsummerer typiske familieforhold og generasjonskonflikten på 70-tallet på ypperlig vis. Dette er den påtatte middagshyggen som blir et helvete! Tematisk god alene, men det er jo intensiteten i skuespillet, scenes driv og manus som opphøyer denne til så spesiell. Knut Pettersen som spiller faren er helt fantastisk og oser uhygge. Når han setter øynene i moren, spilt av Jorun Kjellsby, og forsterker det med det onde, falske smilet så sier det mer en tusen ord og man kjenner frykten til mor. Wam & Vennerød tør å fleske til og var helt uredde, det har jo ført til mye latterliggjøring – og ofte vel fortjent. Men at denne scenen også har blitt latterligjort skjønner jeg ikke. Lasse & Geir som en helhet er veldig varierende kvalitetsmessig og det er mye moro og godte seg med der. Også denne scenen, men ikke fordi den er ufrivillig morsom – men fordi den er fantastisk bra!

Sexscenen mellom John (Kristoffer Joner) og Kim (Julia Schacht) og opptakten til den i Naboer

(scenen begynner ca. 1.10 ut i dette klippet og grunnet youtubes restriksjoner om nakenhet så kuttes scenen før den er ferdig, dessverre)

Ja, hva skal man si? Scenen har blitt ikonisk for Sletaunes bejublede film, og blitt kjent som den drøyeste norske scenen i nyere norsk film. Det mest ypperlige med den kanskje hvordan den klarer å kombinere det vulgære med det stilfulle. Den fremstår som veldig elegant i scenografi, klipp og foto. Men det som står mest ut er jo skuespillet. Dette var Julia Schachts debut på kinolerretet og måten hun tar utfordringen om å spille denne opplagt vanskelige scenen på er svært imponerende – den krever mye selvtillit! Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si, men en perfekt scene – også alene, men spesielt i kontekst av resten av filmen.

Festscenene i Reprise og Vegas

(Dessverre litt kjip kvalitet på Reprise-klippet – selve festscenen starter ca 4 minutter uti)

‘Ungdomsfest i norsk film’ og ‘norsk film-fest’ har jo av Uti vår hage-gutta blitt en del av vårt vokabular og blitt objekt for mye harselas og moro! Først Reprise og deretter Vegas har etter Uti vår hage revitalisert festene i norsk film! Disse scenene er jo veldig sammenlignbare da de begge lar én (dødsrå) sang gå uforstyrret på lydsporet til en slags rytmisk montasje av en fest som gradvis bygger seg opp i tråd med musikken. I løpet av den ene sangen mesterer de å skildre «alle» lag av en skikkelig fest og de har mye temperatur og er bra spilt med kun bruk av ansiktsuttrykk. Med disse filmene har ‘norsk film-fest’ blitt kult uten et snev av ironi!

Rino sjekker damer på fest i Fatso

Nils Jørgen Kaalstad gjør en helt fantastisk rolle som Rino aka Fatso. Han klarer virkelig å tre inn i karakteren og det er alle de små faktene han har som virkelig gjør Rino-karakteren. Det virker som de har vært veldig fokusert på små detaljer med karakteren – noe som har vært svært vellykket. Jeg synes filmen som en helhet sliter litt med balansen mellom underholdnig/humor og dybde/drama – men den er til tider helt hysterisk morsom. Dette klippet fra festen er veldig kort, og det er mange lignende i filmen, men trekker frem denne da det rett og slett er den jeg ler mest av. Den blir jo spesielt morsom i kontekst av filmen når man ser hvordan han på denne festen nærmest blir rusa av å føle seg kul og populær. Og det er i denne rusen han ‘prøver seg’ på denne dama!

slenger med en annen scene som var tilgjengelig på youtube og;