«Bambieffekten» – bli med på en annerledes hyttetur i sommer!

For første gang på flere år har vi i år norske kinopremierer i juli! I skyggen av den potensielle publikumssuksessen Hjelp, vi er i filmbransjen har den smalere lavbudsjettsfilmen Bambieffekten premiere samme dag – 29.07. Litteraturviter Øystein Stene debuterer som regissør med denne filmen. Stene er for meg først og fremst et kjent navn som skribent for Rushprint hvor han har kommet med mange gode artikler og meninger om norsk film.

Filmen har et veldig interessant utgangspunkt; Veronica og Cecilie, spilt av Viktoria Winge og Julia Schacht, møter hverandre på internett og bestemmer seg for å ta selvmord sammen. De drar til en hytte ved sjøen for selve gjennomførelsen og i stedet for å skrive et avskjedsbrev vil de heller dokumentere sine siste dager på video. Etter hva jeg har forstått er det nettopp den filmen vi ser, og filmen får med det et slags meta-aspekt. Samtidig som den har en hjemmevideo-estetikk, og forhåpentligvis en annerledes og mer levende tilstedeværelse av karakterene foran kamera. På mange måter benytter Stene seg av virkemidler fra «found footage»-subsjangeren, men her utspiller det seg heller en dramafilm, snarere enn horror som jo er mer typisk for sjangeren. Nå vet jo ikke jeg om de tar selvmord eller ikke – så om det faktisk fremstilles som «found footage» eller ikke vet jeg ikke, men sjangerens virkemidler er hvertfall tilstede i filmen.

Dette er et kunstnerisk spennende og annerledes prosjekt i norsk kontekst. Med den store andelen lavbudsjettsfilmer som produseres i Norge om dagen er det disse mindre og eksperimentelle filmene jeg håper vil blomstre. Dessverre har det til nå heller vært motsatt – hvor det kommersielle og enkle har vært fokuset i lavbudsjettsfilmene. Jeg føler denne filmen følger opp en film som for eksempel Exteriors (som jeg dessverre ikke fikk sett) og forhåpentligvis vil vi se flere slike «annerledesheter» i norsk film fremover! Jeg gleder meg til å se denne mindre lystige sommerfilmen, og håper den lykkes!

Trailer