Mens vi venter på Kon-tiki…

Sjelden har det vært så stille om kommende norske filmer som nå. Vi er forbi en periode vi hadde gledet oss til lenge, med etterlengtede filmer av Joachim Trier, Jens Lien og Pål Sletaune og de forhånds-hypede Hodejegerne, Få meg på for faen og Kong Curling. For mitt vedkommende var det kun Trier som virkelig innfridde, mens Hodejegerne, Få meg på for faen og Kong Curling fremsto som helt ålreite filmer. Babycall var for meg en stor skuffelse, en litt vel konvensjonelt fremstilt historie hvor spillet mellom tildekking og avdekking av ”sannhet” ikke fungerte optimalt. Mest skuffet var jeg over den platte og ”pedagogiske” oppnøstingen av historien og i forhold til hva Sletaune viste med Naboer var jeg skuffet over den manglende utnyttelsen av filmens gode location til å skape spenning, klamhet og klaustrofobi.

Det er alltid vanskelig å se en film basert på en bok man har lest og likt. Som en som hovedsakelig er interessert i film lever jeg etter prinsippet om at man må vurdere filmen som en film og ikke som en iscenesettelse av boken. Men det å ha lest boken fører med seg forventninger, og mine forventninger til Sønner av Norge økte ytterligere av at Jens Lien var filmens regissør. Dermed ble skuffelsen stor da filmen viste seg å være ”straight-forward”, lett og komisk fremfor alvorlig. Den er særdeles velspilt og tidvis veldig morsom, men personlig var skuffelsen stor over mangelen på å virkelig ta tak i bokas kjerne og ikke minst over hvor lite særpreget filmen er i form og stil.

Dette har uansett vært spennende måneder i norsk film som jeg hele våren og sommeren hadde gledet meg til. Nå som perioden er over kikket jeg på hva som fantes bak neste dør, og der viste det seg å være ganske tomt. Der vi i fjor hadde både Trolljegeren, Hjem til jul og Kongen av Bastøy å glede oss til på senhøsten har vi i år kun Blåfjell 2 og Arme riddere å vente på. Med andre ord en trist norsk innspurt i 2011. Arme riddere har premiere 2. desember og er en actionkomedie basert på en historie av Jo Nesbø. Jo Nesbø hadde selv ideen til filmen og skrev en historie som han sendte til produsentene. Filmens regissør Magnus Martens (United, Svein og rotta) har selv omarbeidet historien til filmens manus. Med på laget er etablerte og gode skuespillere som Mads Ousdal, Henrik Mestad og Fridtjov Såheim. Filmens produsent, Martin Sundland, lover ” en skikkelig fartsfylt film, full av spenning, humor og råskap som vi ikke har vært i nærheten av i noen norsk film tidligere. Rett og slett en skikkelig intens og sjukt kul film (…)” (filmweb.no).

Trailer:

 

Disse gutta har tydeligvis sett filmer av bade Coen-brødrene og Guy Ritchie, men jeg må innrømme at det hele virker litt teit (i mangel av bedre ord). Jeg kan selvsagt ta feil, men denne handlingsbeskrivelsen pirrer ikke akkurat mer; ”Vettskremt og blodig våkner Oscar Svendsen med en hagle i hendene i det som en gang var en anstendig strippebule ved Svinesund. Rundt ham ligger åtte lik, og foran ham står kriposetterforsker Solør og peker på ham med en pistol. For Solør fremstår det klart at han er den skyldige selv om Oscar hardnakket bedyrer sin uskyld. Nølende begynner Oscar å fortelle den utrolige historien om fire karer som sammen fikk tolv rette i tipping og 1.739.361 kr i fanget. Pengene skulle vise seg å være vanskelig å dele på fire (filmweb.no).” Historien, og ikke minst måten å fortelle den på, virker ganske oppbrukt. Men den er jo tross alt skrevet av Nesbø og skuespillerne er gode, så dette kan jo bli bra om snerten, humoren og actionsekvensene sitter – men som dere har skjønt har jeg mine tvil. Vi kan jo ha et lite håp om at den kan nærme seg nivået til danske actionkomedier som I Kina spiser de hund og Blinkende lykter.

Når senhøsten er så laber kan vi likeså greit vende nysgjerrigheten mot vinteren 2012. Det er ikke mye ”buzz” å finne om andre norske filmer om dagen enn Kon-tiki-filmen som har premiere i august. Som seg hør og bør kommer det et par nye Varg Veum-filmer (hvor den ene er regissert av Trond Espen Seim) og en ny film om Jarle Klepp, Kompani Orheim (Denne gangen regissert av Keeperen til Liverpool-regissør Arild Andresen). Mye spenning knyttes også til Petter Næss’ stjernespekkede krigsfilm Comrades, med godeste Rupert Grint (Ron fra Harry Potter-filmene) på rollelisten. Filmen bygger på en sann historie fra andre verdenskrig hvor en tysk og en engelsk offiser måtte leve sammen i flere dager i Strynefjellet, som førte til at fiendene utviklet et nært vennskap. Det er et spennende prosjekt og filmen føyer seg inn i rekken over storsatsninger laget uten produksjonstøtte fra NFI. Comrades’ premieredato er foreløpig satt til 24. Februar.

Videre bringer vinteren 2012 med seg tre filmer, som ikke virker veldig ulik fjorårets vinterrekke med Tomme tønner 2, Mørke sjeler og Fjellet. Vi får en action-komedie i Et slags liv, obskur horror i hulder-filmen Thale og en naken og dyptgravende dramafilm i Inn i mørket. Alle, tilsynelatende, spilt inn på små budsjetter og laget av nykommere.

Et slags liv er riktignok laget av regissøren av tv-serien Dag, Øystein Karlsen. Men dette er hans første langfilm og med på laget har han fått med seg kjente folk i Anders Baasmo Christensen, Tuva Novotny, Jon Øigarden og Kristoffer Schau. Det er lite informasjon å finne om filmen, men actionkomedien handler om en mann som kolliderer med en elg på grensen mellom Norge og Sverige. Han får kraniet knust i sammenstøtet, og i bagasjerommet på bilen ligger 2,5 kg kokaian. Filmen har planlagt premiere 3. Februar.

Hulder-filmen Thale har allerede fått omtale på twitchfilm.com og følger i Trolljegerens fotspor med horror tilknyttet troll-myten. Filmens regissør er Aleksander Nordaas, mannen som stod bak den spesielle filmen Sirkel i 2005. En gjeng studenter i Bergen gikk sammen og laget en film helt gratis (det hevdes at de eneste utgiftene var 1800 kroner til lunsj til orkesteret som spilte inn filmmusikken). De fikk den med på programmet på Bergen internasjonale film festival hvor den til stor overraskelse stakk av med to priser, blant annet publikumsprisen. Sirkel kan lastes gratis og lovlig her: https://www.sirkel.org/index2.html .

Trailer til Thale:

Inn i mørket med stjernelaget Thorbjørn Harr, Fridtjov Såheim, Ellen Dorrit Pedersen, Laila Goody og Kåre Conradi ser ut til å være et konsentrert og nakent drama om vanskelige spørsmål. Handlingen beskrives slik: ”Jan kjører på Nikolai, en nabogutt, på vei hjem en sen høstkveld. I bilen har han med seg kona Anita og sønnen Martin. Nikolai faller i koma, og sakte utvikler det seg en tvekamp mellom Jan og Svein, guttens far, som i sin desperasjon begynner å mistenke Jan for falsk forklaring etter ulykken.”

Regissøren Thomas Wangsmo er debutant i langfilmformat og det vanskelig å si så mye om filmen. Men plakaten og handlingsbeskrivelsen insinuerer jo en tung og seriøs film – noe som kan være bra oppi alle sjangerfilmene! Filmen har planlagt premiere 27.januar.

Men alt i alt er det lite å virkelig glede seg til fremover. Kon-tiki står heldigvis og venter i andre enden…